Sikap usahawan yang cemerlang / Ahmad Azman Mohamad Ramli - Mohamad Ramli, Ahmad Azman (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Artikel ini membincangkan lapan sikap atau tingkah laku yang perlu dimiliki oleh usahawan bagi membolehkan mereka menjadi usahawan yang cemerlang. Cemerlang di sini bermaksud usahawan tersebut berupaya membantu organisasinya atau syarikatnya memperoleh keuntungan yang diperlukan bagi menjadikan organisasi mampu berdaya saing dalam sesuatu bidang perniagaan. Sikap-sikap tersebut ialah sikap sabar, sikap baik hati, sikap berdisiplin, sikap menghargai masa, sikap tekun, sikap inovatif serta kreatif, sikap seronok bekerja dan sikap sederhana. Usahawan yang cemerlang ialah individu yang memiliki sikap sabar. Di antara ciri-ciri usahawan yang bersikap sabar ialah beliau mampu menerima sebarang cabaran atau kesukaran, tidak mudah berputus asa, pemaaf dan sentiasa tenang menghadapi sebarang masalah kerja yang rumit. Contohnya, apabila dimarahi atau ditegur oleh pelanggan, usahawan tersebut akan menghadapi teguran tersebut dengan sabar, menerima teguran tersebut dengat hati yang terbuka dan akan berusaha memperbaiki sebarang kelemahan diri. Apabila diperlukan pulang lewat daripada tempat kerja kerana menyiapkan sesuatu kerja atau menghadiri mesyuarat mengejut, usahawan tersebut akan melaksanakan kerja tersebut tanpa sebarang rungutan atau perasaan marah. Apabila dibebankan dengan kerja yang banyak, usahawan tersebut akan berusaha sedaya upaya menyiapkan kerja tersebut tanpa sebarang rungutan.