Amali fizik asas : satu penilaian semula / Abu Hassan Husin - Husin, Abu Hassan (2002)
Umumnya, terdapat dua pendekatan dalam menjalankan amali fizik diperingkat asas, satu disebut tradisional dan yang satu lagi bukan tradisional. Satu kajian dijalankan ke atas manual-manual amali daripada tiga institusi yang mengendalikan amali fizik peringkat asas untuk meninjau setakat mana tajuk tajuk amali telah berubah dibandingkan dengan "Harvard Forty" dan seterusnya melihat adakah pemikiran pendekatan amali bukan tradisional telah mempengaruhi penulisan manual-manual amali ini berdasarkan beberapa ciri yang biasanya terdapat pada amali seumpama ini. Seterusnya beberapa cadangan disarankan untuk menjadikan amali-amali fizik asas sebagai suatu pendekatan pengajaran yang bermakna, menarik dan relevan kepada para pelajar.