Merdeka: cabaran mempertahankan kedaulatan negara / Noraiman Suhaidi Norizam - Norizam, Noraiman Suhaidi (UiTM Newshub, 2022)
Negara Malaysia merupakan negara yang mempunyai pelbagai kaum yang ditadbir di bawah sistem pentadbiran berteraskan Raja Berperlembagaan dan Demokrasi Berparlimen serta kesatupaduan antara rakyat dengan rakyat, negeri dengan negeri dan pengiktirafan negara-negara luar. Keselamatan negara Malaysia merujuk kepada situasi bebas daripada sebarang ancaman dari dalam dan luar negara. Ancaman keselamatan ini telah berlaku sejak awal kemerdekaan 1957 lagi seperti ancaman Komunis, dan peristiwa berdarah 13 Mei 1969.