Meransang kemahiran berfikir matematik mengikut peringkat perkembangan kognitif individu / Wan Noraliza Wan Bakar - Wan Bakar, Wan Noraliza (University Publication Centre (UPENA), 2006)
Dalam usaha negara untuk merealisasikan matlamat ke arah negara maju yang berteraskan sains dan teknologi pada tahun 2020, satu perkara utama yang perlu dititikberatkan ialah sumber tenaga manusianya yang berketrampilan dalam matematik. Individu yang berketrampilan dalam matematik adalah individu yang mempunyai kemahiran berfikir secara matematik dalam kehidupannya. Pembentukan individu yang mempunyai kemahiran berfikir secara matematik dapat dibentuk dari seawal usia sehingga dewasa.