Penipuan dalam talian jenayah komersial utama negara / Rosnani Abdullah - Abdullah, Rosnani (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2023)
Penipuan dalam talian ialah penggunaan perkhidmatan atau perisian Internet untuk memperdaya mangsa dan mengambil kesempatan terhadap mereka. Ia termasuklah apa-apa jenis skim penipuan yang menggunakan e-mel, laman web, bilik sembang (chat room), papan mesej dan rangkaian sosial untuk berhubung dengan bakal mangsa. Jenis-jenis penipuan dalam talian antaranya adalah seperti di bawah: 1. Penipuan bungkusan 2. Penipuan cinta 3. Penipuan Perbankan Internet 4. Ahli keluarga dalam kesusahan 5. Tawaran cabutab 6. Penipuan laman beli-belah dan laman lelong 7. Peluang perniagaan Polis Diraja Malaysia (PDRM) merekodkan 71,833 kes jenayah komersial yang disiasat membabitkan jumlah kerugian lebih RM5.2 bilion sepanjang 2020 hingga Mei 2022.