Hak anak perempuan dalam memilih jodoh dan mendirikan rumah tangga menurut Syari'at dan Enakmen keluarga Islam Kelantan / Rusnani @ Asiah Hassan - Hassan, Rusnani @ Asiah (University Publication Centre (UPENA), 2006)
Penciptaan manusia lelaki dan perempuan adalah merupakan tanda-tanda kekuasaan Allah. Hanya mereka yang tidak mengetahui tentang ciptaan ini tentu tidak dapat memahami akan hikmahya, lalu dengan itu anak- anak perempuan dibunuh kerana dianggap membawa sial dan boleh mengaibkan keluarga. Islam didatangkan adalah untuk menghapuskan amalan dan kepercayaan yang terpesong ini. Dalam Islam anak perempuan mendapat penghormatan dengan memberikan hak-haknya, bermula dari seawal kehidupannva lagi. Penulisan ini hanya menjelaskan hak anak perempuan ketika mencapai umur baligh iaitu sebagai umur layak berkahwin dengan menerangkan haknya dalam melangsungkan akad perkahwinan bermakna sesuatu perkahwinan itu haruslah mendapat keizinan darinya. Inilah pendapat yang dikira memihak kepada perempuan. Dan ketika wali enggan untuk mengahwinkannya maka ia berhak mendapatkan wali hakim, maka dengan itu tidak timbul isu kahwin lari, dan untuk kebaikannva maka Enakmen Keluarga Islam Kelantan menetapkan umur minimum berkahwin ialah 16 tahun. Begitulah undang- undang keluarga Islam memperuntukkan hak-hak yang cukup memberi penghormatan kepada anak-anak perempuan.