'Kasut': sebuah sketsa kehidupan manusia / Maizura Manshor - Manshor, Maizura (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2023)
Saya pernah menulis artikel santai tentang 'topi' wanita sebelum ini. 'Topi' ini adalah metafora kepada tanggungjawab seorang wanita di pundaknya pada satu-satu ketika. 'Topi' ini ditukar-tukar mengikut kepada peranan wanita pada satu-satu masa. Di pejabat sebagai pekerja, di rumah sebagai isteri dan ibu, kadangkala guru, di hadapan ibu bapa sebagai anak dan terkadang muncul sebagai singa pada anak-anak. Wanita berubah mengikut keperluan peranannya. Begitulah hebatnya wanita mengadaptasi diri kepada suasana. Kali ini, saya ingin bertukar topik dari 'topi' kepada 'kasut'. 'Kasut' ini merujuk secara metaforanya kepada situasi semasa kehidupan seseorang itu. Kita suka melihat kasut orang, tapi tak semua kasut itu sesuai untuk kita pakai. Betul tak? Dari mana untuk kita nilai 'kasut' ini? Lazimnya orang akan menilai 'kasut' ini secara luaran. Semua terlihat indah. Sebab apa? Sebab kita lazimnya akan memperlihatkan yang indah saja kepada umum. Seperti kita pakai 'kasut' kan.. Yang sakit, yang melecet, yang terkoyak, semua tu kita simpan sendiri. Tidak kita cerita pada siapa-siapa.