Mulailah ilmu dengan adab dan akhlak / Nur Jihan Md Johan - Md Johan, Nur Jihan (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2023)
Ilmu adalah pengetahuan berkenaan dunia dan akhirat yang tidak ada penghujungnya. Disekeliling kita adalah takrifan ilmu kerana setiap perilaku dan perkara harus ada ilmu yang benar. Ilmu itu sangat luas iaitu ilmu yang zahir dan yang batin dan yang haq dan yang bathil yang harus dicakna. Menimba ilmu adalah sunnah kerana ia adalah penghubung ke Syurga. Erti kata lain menuntut ilmu adalah jambatan ke Syurga ALLAH. Kesungguhan menuntut ilmu adalah bukti kita ingin mendapat keredhaan Maha Pencipta. ALLAH Subhanallah Ta'ala telah berfirman:- Maksudnya: Siapa yang menempuh jalan untuk mencari ilmu, maka ALLAH akan mudahkan baginya jalan menuju ke Syurga (Hadis Riwayat Muslim, no.2699).Ilmu itu ditimba sejak dari kecil sehingga dewasa bermula dari rumah, sekolah, univeristi, organisai dan dimana-mana sahaja. Tidak kira dimana kita menimba ilmu, maka itulah imbalannya kelak disana nanti kerana ilmu itu sangatlah luas untuk ditelaah dan diamalkan sehingga hujung nyawa.