Smart Arabic 4.0 / Norshida Hashim and Syahirah Almuddin - Hashim, Norshida; Almuddin, Syahirah (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2023)
Program Smart Arabic Learning 4.0 telah dilaksanakan pada 9 Disember 2022 bertempat di Fakulti Bahasa & Linguistik, Universiti Malaya. Program ini merupakan program anjuran Jabatan Bahasa Arab Timur Tengah Fakulti Bahasa & Linguistik Universiti Malaya, ALUMNI Jabatan Bahasa Arab, Universiti Malaya dan Kelab NADI, Universiti Malaya. Program ini merupakan program anjuran tahunan oleh Universiti Malaya sejak tahun 2019 yang melibatkan penyertaan dari IPTA seluruh Malaysia. APB UiTM Cawangan Negeri Sembilan merupakan salah sebuah universiti yang telah menerima jemputan daripada pihak penganjur bagi menyertai program tersebut. Program ini telah berlangsung selama satu hari bermula jam 8.30 pagi - 4.30 petang. Seramai 40 orang peserta dari UiTM Kampus Kuala Pilah telah mengikuti program ini merangkumi pelajar di peringkat Pra-Diploma, Diploma dan Ijazah Sarjana Muda yang mengambil kod TAS080 (Fundamental Arabic Reading Skills), TAC151 (Foundation Arabic Level II), TAC401 (Introductory Arabic Language I), TAC451 (Introductory Arabic Level II) dan TAC501 (Introductory Arabis Level III). Program ini terbahagi kepada dua slot utama iaitu Slot 1: "Applying Gamification in Learning Activities Using Scratch" oleh Dr. Tuan Sarifah Aini Syed Ahmad dari Akademi Pengajian Bahasa, UiTM Cawangan Negeri Sembilan dan Slot 2: "Penterjemahan Bahasa Arab Mudah dan Tepat" oleh Dr. Mat Taib Pa" dari Fakulti Bahasa dan Lingusitik, Universiti Malaya.