Naas Ali Deen Khalilham / Nur Aini Ariffin - Ariffin, Nur Aini (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2023)
Seseorang tidak boleh hidup. Sendiri, kerana dia memilih keperluan hidupnya Makanan, minuman, tempat tinggal, dan pakaian. Dia memilih kawannya dalam hidup ini. Dia mendesak kami Nabi s.a.w. untuk meneliti Dan pilihan yang baik dari Al-Siddiq apabila dia berkata: "Lelaki itu tentang agama temannya, maka hendaklah setiap kamu melihat dengan siapa dia mempunyai teman". [Diriwayatkan oleh Abu Dawud, At-Tirmidzi dan Ahmad]. Dan ucapannya, salam sejahtera atasnya (atas suatu agama Teman lelakinya) dalam erti kata seseorang itu mempunyai akhlak Kawannya, cara dan tabiatnya. Diberi Kerana bahaya memilih kawan kerana pengaruhnya yang besar Pada manusia ia mesti ada Asas yang perlu diambil kira Untuk memilih kawan yang baik.