Penggunaan ICT untuk komunikasi dalaman organisasi: kajian kes syarikat farmaseutikal di negeri Perlis, Kedah dan Pulau Pinang / Abdul Manaf Bohari and Nurwahida Fuad - Bohari, Abdul Manaf; Mokhtar, Nurwahida Syafieza (PENERBIT PRESS Universiti Teknologi Mara, 2012)
Teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) merupakan sistem yang dibangunkan secara khusus untuk kegunaan pengurus termasuklah bagi perlaksanaan fungsi komunikasi dalaman organisasi. Secara praktisnya, penggunaan ICT adalah mengambilkira fakior seperti keupayaan kewangan organisasi, kesediaan sumber manusia, infrastruktur komunikasi, dan sebagainya. Dalam pada itu, masih terdapat organisasi yang mengunakan kaedah komunikasi dalaman konvensional seperti papan notis, surat edaran, nota personal, dan sebagainya walaupun ICT telah disediakan dalam organisasi. Sebenarnya, penggunaan ICT sebagai alat komunikasi adalah suatu keperluan strategik berikutan kemunculan zaman maklumat dan tekanan faktor persekitaran global yang kompetatif dan sukar diramal. Objektif kajian ini adalah untuk menilai keupayaan ICT dalam melaksanakan fungsi komunikasi dalaman organisasi. Kajian ini juga bertujuan untuk mengenalpasti rintangan-rintangan komunikasi berasaskan ICT. Sampel kajian adalah terdiri daripada 50 syarikat farmaseutikal di negeri utara Semenanjung Malaysia iaitu Perlis, Kedah, dan Pulau Pinang. Secara umumnya, hasil kajian mendapati bahawa majoriti syarikat farmaseutikal bersetuju bahawa ICT berupaya melaksanakan fungsi komunikasi dalaman organisasi. Antara fungsi komunikasi yang boleh dilaksanakan melalui ICT ialah alat kawalan, dorongan, sosialisasi, pengumpulan dan penyebaran maklumat, perancangan maklumat, dan sebagainya. Kajian ini juga membincangkan tentang rintangan-rintangan komunikasi berasaskan ICT yang wujud dalam konteks syarikat farmaseutikal. Akhir sekali, cadangan cadangan dikemukakan bagi mempertingkatkan kecekapan pengunaan ICT dalam menjayakan proses komunikasi dalaman sckaligus menjadikan organisasi lebih efisyen dan berdaya saing.