Islam dan konsep "hijau": hubungan antara sikap membuang sampah dan tahap kesedaran di kalangan pelajar institut pengajian tinggi awam / Mas'udah Asmui ...[et al.] - Asmui, Mas'udah; Syed Wahid, Sharifah Norhuda; Mohd Mokhtar, Noorsuraya; Mohd Zaki, Suhanom; Harith, Siti Suhaila (2016)
Konsep "hijau" telah sekian lama diterapkan di kalangan umat Islam kerana ia adalah sebahagian daripada elemen agama Islam. Agama Islam sangat menitik-beratkan dan sentiasa mengutama kebersihan dalam segala aspek termasuklah menjaga persekitaran alam sekitar. Kajian ini dijalankan adalah untuk mengenal pasti tahap kesedaran pelajar terhadap pembuangan sampah dan sikap membuang sampah. Seramai 95 (33.33%) daripada populasi kajian iaitu 285 pelajar yang sedang mengambil kursus pra-diplmoa di Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang telah dipilih sebagai responden kajian. Metodologi kajian adalah edaran borang soal selidik kepada pelajar dan hasil dapatan yang diperoleh dianalisa menggunakan SPSS versi 23. Antara dapatan kajian yang diperoleh; tahap kesedaran pelajar terhadap isu pembuangan sampah adalah sangat baik (min = 9.0502, sisihan piawai = 1.3765), dan sikap pelajar dalam pembuangan sampah menunjukkan ia agak membimbangkan iaitu tidak mencapai pertengahan skala (min = 4.2337, sisihan piawai = 1.1600). Hubungan di antara kedua-dua pembolehubah ini menunjukkan semakin tinggi tahap kesedaran pelajar terhadap isu pembuangan sampah, semakin rendah kecenderungan mereka untuk membuang sampah di merata-rata tempat. Dapatan kajian ini mencadangkan bahawa kajian akan datang akan memfokuskan kepada faktor-faktor lain yang boleh mempengaruhi seseorang untuk membuang sampah di merata-rata tempat.