Perjuangan yang hampir mati / Wan Noorli Razali - Razali, Wan Noorli (Academy of Language Studies, 2023)
Apa yang mahu ku nanti Aku terbunuh jiwaku mati Apakah sedar akan yang dicari Yang dikejar bagaikan mimpi Yang dikendong bercicir lari Di mana perjuangan asal yang hakiki Kita kini bagai pak turut, si buta pun diikut Membiarkan nafas terjerut Hanya sekadar saksi si tamak mengisi perut Diyakini seluruh bumi milik kita Ke mana pergi hendak diukir nama Pada permukaannya gegak gempita Namun isinya kosong tiada bermakna Aku melihat wajah-wajah yang menjadi asbab Pada perjuangan yang ku nekad Kian hanyut jiwa yang disemat dengan indah dunia yang tiada tamat Tiada lagi garisan antara hak dan batil Asalkan kena semuanya dibedil Adat budaya kian terhakis Nilai agama dipandang sinis