Etika pemasaran Islam dalam kalangan muslimpreneur: analisis terhadap penggunaan medium Facebook / Norizah Mohamed@Daud ... [et al.] - Mohamed@Haji Daud, Norizah; Che Man, Norajila; P. Rameli, Mohd Faizal; Mohd Aris, Noorfazreen (Center for Islamic Philantrophy & Social Finance (CIPSF), 2022)
Kajian ini bertujuan meneliti tahap pelaksanaan etika pemasaran Islam dalam kalangan Muslimpreneur melalui medium pengiklanan di media sosial. Facebook dilihat sebagai media sosial yang popular dalam kalangan peniaga termasuk Muslimpreneur dari pelbagai saiz perniagaan. Data untuk kajian ini dikumpulkan melalui kaedah pemerhatian dan dianalisis menggunakan kaedah analisis kandungan. Analisis terhadap 32 kandungan bahan iklan dalam Facebook mendapati bahawa Muslimpreneur telah menonjolkan ciri-ciri asas etika pemasaran Islam kecuali berkaitan maklumat pemasaran yang tidak dinyatakan secara jelas dalam bahan pengiklanan. Justeru, satu kajian lanjut berkaitan maklumat pemasaran perlu dilakukan untuk mengenal pasti faktorfaktor yang menyebabkan Muslimpreneur kurang mengambil berat perkara ini dalam bahan promosi yang digunakan.