Merungkai kelebihan solat tahajud dalam perspektif sains / Fairuzdzah Ahmad Lothfy ...[et al.] - Ahmad Lothfy, Fairuzdzah; Ahmad Rafaie, Hartini; Mohd Nor, Asiah; Zainuddin, Nur Sha'adah (2016)
Solat tahajud merupakan solat sunat yang utama setelah solat fardu yang dilakukan ketika sepertiga malam terakhir. Kelebihan dalam perspektif Islam, solat tahajud yang dilakukan secara rutin dan ikhlas dapat menghapus dosa, meningkatkan darjat, meneguhkan iman, jiwa dan mental untuk mengharungi kehidupan, mendekatkan diri dengan pencipta dan seterusnya akan memperoleh ketenangan. Berdasarkan hadis riwayat Tirmizi menyatakan Rasulallah SAW pernah bersabda solat tahajud dapat menghapuskan dosa, mendatangkan ketenangan, dan menghindarkan daripada penyakit. Daripada hadis tersebut menunjukkan terdapat faktor yang tersembunyi yang perlu dirungkaikan dari sudut saintifik yang menyumbang kepada kesihatan fizikal dan mental seseorang. Sebahagian para ilmuan mengaitkan solat tahajud dengan faktor kesihatan adalah disebabkan oleh perembesan hormon-hormon tertentu. Kertas kerja ini akan merungkai kelebihan solat tahajud dalam perspektif sains kepada kesihatan fizikal dan mental seseorang.