Sukatan masa dalam budaya melayu: sejak zaman pra islam / Yusharina Yusof ...[et al.] - Yusof, Yusharina; Mohd Sobki, Ibrahim; Syed Wahid, Sharifah Norhuda; Mohamed Nor, Amirah Hana; Mohammad, Noorshashillawati Azura; Yusof, Nurul Syazwani (2016)
Kajian ini menyenaraikan sukatan masa yang pernah hadir dalam budaya Melayu sejak zaman pra Islam, Kajian bertujuan mengumpul dan mendokumenkan unsur sukatan masa yang pernah digunakan orang Melayu suatu masa dahulu sebelum unit saintifik diperkenalkan termasuklah sistem taqwim Melayu Pra-Islam, sistem daur/dor, sistem hari sebelum kedatangan Islam, sukatan masa piawai dan sukatan masa belum piawai, Kaedah yang digunakan adalah melalui pengumpulan unsur sukatan masa terutamanya dari kajian pengkaji etnomatematik terdahulu dan melalui kupasan etimologi sebahagian kecil sukatan masa, Kajian ini adalah sebagai satu usaha kecil dalam mengumpulkan kembali unsur sukatan masa dalam budaya Melayu yang pernah dimiliki suatu masa dahulu sebagai warisan yang tak ternilai harganya selain memperkenalkan dan mendokumenkan pemilikan sukatan masa yang pernah digunakan nenek moyang kita suatu masa dahulu.