Pemakanan sunnah: pembuktian dari sudut saintifik / Hartini Ahmad Rafaie ...[et al.] - Ahmad Rafaie, Hartini; Ahmad Lothfy, Fairuzdzah; Zainuddin, Nur Sha'adah; Mohd Nor, Asiah (2016)
Penjagaan kesihatan merupakan aspek yang sangat penting dalam kehidupan semua insan. Tubuh badan yang sihat sangat berkait rapat dengan punca makanan dan amalan pemakanan seseorang individu. Penjagaan dan pemakanan yang seimbang amatlah dititikberatkan seawal seorang bayi dilahirkan sepertimana yang ditegaskan oleh Baginda Rasullulah S.A.W. dalam Hadis Riwayat Bukhari "Sesungguhnya kamu mempunyai tanggungjawab untuk menunaikan hak terhadap tubuh badan kamu". Akhir-akhir ini, pelbagai produk makanan dan minuman yang berasaskan makanan yang disebut dalam AI-Quran dan Hadis dihasil dan dipromosikan yang mana membuktikan masyarakat kita mencari alternatif dalam penjagaan kesihatan. Produk yang dikeluarkan dengan menggunakan sisipan kata "Makanan Sunnah" berupaya menarik perhatian masyarakat. Persepsi masyarakat dalam memahami erti produk makanan sunnah difahami sebagai makanan yang dianjurkan oleh Baginda Rasullulah S.A.W. Walau bagaimanapun, isu "Makanan Sunnah" dari sudut pembuktian secara saintifik masih mempunyai ruang kosong yang ianya masih belum diterokai secara keseluruhan. Penggunaan istilah "Makanan Sunnah" perlu berasaskan garis panduan yang jelas dari sudut halal dan bukti kajian saintifik yang terperinci. Kertas kerja ini akan mengulas mengenai pembuktian saintifik mengenai "Makanan Sunnah" dan kelebihannya dalam penjagaan kesihatan.