Air tidak berhasil- non-revenue water (NRW) daripada perspektif islam / Ahmad Amzari Yaccob ...[et al.] - Yaccob, Ahmad Amzari; Abd Latif, Amminudin; Muhamad, Noor Safwan; Derahman, Dr. Adnan; Abd. Rahman, Nurul Aishah (2016)
Salah satu nikmat kurniaan Allah yang amat besar namun mungkin dipandang remeh atau tidak kita sedari adalah nikmat sumber alam secara khususnya iaitu air bersih. Mungkin kerana terlalu mudahnya kita mendapatkan air bersih, kita tidak terlalu memikirkan betapa besarnya nikmat Allah ini sama ada untuk tujuan ibadah seperti wudhu mahu pun untuk keperluan yang lain. Air merupakan keperluan asas seluruh kehidupan makhluk yang mana tanpanya akan hancurlah kehidupan. Firman Allah SWT. Yang berkaitan nikmat air kurniaan-Nya terdapat dalam Surah AI-Anbiya ayat 30 yang bermaksud "Dan kami jadikan daripada air segala kehidupan, apakah mereka tidak beriman ". Maka dengan itu, sewajarnya kita dapat menguruskan bekalan air dengan baik dan cekap supaya air tidak terbazir begitu sahaja. Air Tidak Terhasil (Non-Revenue Water, NRW) boleh dikategorikan sebagai kehilangan air semasa pengagihan kepada pengguna dalam perkhidmatan bekalan air. Peratusan NRW yang tinggi menunjukkan jumlah kehilangan air yang banyak dan mendatangkan kerugian kepada industri, dan seterusnya kepada negara kerana hasilnya tidak dapat dikutip. Kadar NRW ini merupakan antara salah satu penanda aras yang digunakan untuk mengukur tahap prestasi perkhidmatan air sesebuah negeri dan negara. Kajian ini dilakukan adalah untuk mengenalpasti punca-punca NRW dan langkah-langkah yang perlu diambil untuk mengurangkan NRW. Kajian kepustakaan adalah kaedah yang digunakan dalam menyiapkan kajian ini. Buku dan jurnal dijadikan bahan rujukan utama dalam mendalami objektif kajian. Didapati kebanyakan punca utarna NRW ialah daripada segi kehilangan fizikal iaitu seperti kebocoran atau paip pecah. Kebocoran dalam sistem perpaipan juga memberikan impak kepada kualiti bekalan air.