Prinsip privasi rekabentuk dan susun atur rumah kediaman mengikut perspektif islam: satu perbincangan / Faizan Abdul Jabar, Tengku Intan Suzila T.S and Nor Hidayatun Abdul Razak - Abdul Jabar, Faizan; T.S, Tengku Intan Suzila; Abdul Razak, Nor Hidayatun (2016)
Rumah adalah keperluan asas untuk setiap manusia. Di dalam kajian barat seperti Teori Abraham Maslow sendiri meletakkan kediaman adalah perkara asas yang semestinya semua orang patut miliki. Kediaman bukan sahaja dilihat sebagai tempat untuk melindungi diri dan aset, tetapi ia juga berfungsi sebagai zon untuk melakukan aktiviti privasi dengan selesa. Namun begitu, kebanyakan kediaman sekarang lebih kepada konsep moden tetapi tidak memenuhi prinsip yang digariskan oleh agama. Malah dari segi susun atur kediaman kebanyakannya lebih mementingkan duniawi berbanding apa yang dituntut dalam ajaran islam. Kertas kerja ini bertujuan membincangkan prinsip privasi rekabentuk dan susun atur rumah kediaman mengikut perspektif Islam dimana ia menjamin kepada pembentukan keluarga Muslim. Manakala objektif kedua adalah membincangkan impak rekabentuk kediaman dan susun atur dalaman mengikut perspektif Islam terhadap pembentukan dan pembangunan akhlak Muslim. Diharap kertas kerja ini memberi kesedaran kepada masyarakat tentang kepentingan rekabentuk serta susun atur kediaman dalam pembentukan dan pembangunan akhlak Muslim di masa kini.