Kesan dan pengaruh gajet terhadap akhlak dan tingkah laku pelajar / Awang Nasrizal Awg. Ali ...[et al.] - Awg. Ali, Awang Nasrizal; Mohammad Hanapi, Normadiana; Mohd. Kamal, Mohd. Mawardi; Sutarman, Sunardi (2016)
Fenomena penggunaan gajet berlaku bukan sahaja di Malaysia, tetapi merangkumi masyarakat di luar negara. Penggunaan gajet bukan lagi suatu yang baru terutama kepada generasi-generasi di era moden. Namun setiap teknologi yang diperkenalkan pastinya mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing terutama dari segi aspek kehidupan seharian. Kertas kajian ini membentangkan dengan lebih terperinci mengenai kesan dan pengaruh penggunaan gajet terhadap akhlak dan tingkah laku pelajar siswazah. Faktor-faktor yang menyumbang kepada bentuk tingkah laku pelajar juga telah dikenalpasti. Hasil kajian menunjukkan bahawa penggunaan gajet di kalangan pelajar yang tidak terkawal, penggunaan secara berlebihan ataupun gajet tersebut digunakan untuk tujuan yang tidak berfaedah, ia akan mendorong kepada tingkah laku yang negatif dan menjejaskan prestasi pelajar. Hal yang sebaliknya pula akan berlaku jika gajet digunakan sebaik mungkin.