Kegagalan cerun: salah manusia atau alam semulajadi? / Farah Wahida Mohd Latib ...[et al.] - Mohd Latib, Farah Wahida; Alias, Rohaya; Derahman, Adnan; Bachok, Mohd Fairuz; Mohsan, Nor Maslina; Mohammad Hanapi, Normadiana; Mohd Kamal, Mohd Mawardi (2016)
Kegagalan cerun merupakan satu fenomena yang sering berlaku di Malaysia. Kegagalan cerun telah meninggalkan kesan yang buruk terhadap keselamatan nyawa, harta benda dan juga kesan jangka panjang terhadap peneemaran alam sekitar. Rupabentuk muka bumi Malaysia yang berbukit bukau di mana terdapatnya cerun-cerun yang curam dan kritikal antara penyumbang kepada masalah kegagalan cerun. Apabila daya gangguan yang mendorong kepada pergerakan di sepanjang mana-mana permukaan cerun melebihi daya rintangan ricih yang menahan pergerakan cerun, maka berlakulah kegagalan cerun. Namun begitu tidak dapat dinafikan bahawa keadaan persekitaran dan alam semulajadi seperti cuaca, topografi serta tumbuhan mempunyai hubungkait rapat terhadap punca-punca berlakunya kegagalan cerun. Kegagalan cerun ini turut diklasifikasikan sebagai bencana alam kerana faktor kekerapan yang sering berlaku di Malaysia. Sesetengah masyarakat menganggapnya sebagai musibah dan ujian dari Allah SWT. Manakala sebahagian yang lain merasakan bahawa ia merupakan musibah dan tidak mendatangkan manfaat tetapi hanya membawa kemudaratan. Namun, kegagalan cerun ini sering kali dikaitkan dengan kegagalan manusia yang diutuskan sebagai khalifah dimuka bumi ini untuk mengurus dan mentadbir dunia dengan baik selain bencana ini turut dikaitkan dengan proses alam semulajadi yang sering berubah dari semasa ke semasa.