Aplikasi pembangunan bahan pengajaran dan pengendalian kelas atas talian di UiTM Cawangan Pulau Pinang / Azlina Mohd Mydin, Rafizah Kechil and Wan Anisha Wan Mohammad - Mohd Mydin, Azlina Mohd Mydin; Kechil, Rafizah; Wan Mohammad, Wan Anisha (Unit Penerbitan JSKM, 2020)
Serangan pandemik COVID-19 di Malaysia pada awal tahun 2020 telah menghadkan sesi Pembelajaran dan Pengajaran (PdP) secara secara bersemuka. Bagi memastikan sesi PdP berjalan, pihak UiTM telah mengambil keputusan untuk menjalankan sesi PdP secara Pendidikan Jarak Jauh Terbuka (Open and Distance Learning, ODL). Para pensyarah diberi latihan dan taklimat secara atas talian bagi memastikan mereka bersedia dan mempunyai kemahiran sebelum sesi PdP secara ODL dilaksanakan. Di UiTM Cawangan Pulau Pinang (UiTMCPP), Unit e- Pembelajaran diberi tanggungjawab bagi memastikan semua pensyarah mahir menggunakan aplikasi atas talian yang dicadangkan. Beberapa siri kursus diadakan mengikut fakulti dan jabatan masing-masing. Artikel ini akan membincangkan kursus yang diadakan kepada pensyarah-pensyarah UiTMCPP bagi meningkatkan kemahiran mereka dalam pembangunan bahan pengajaran dan pengendalian kelas secara atas talian. Aplikasi-aplikasi yang diperkenalkan agak mudah dan para pensyarah kebanyakannya tidak mempunyai masalah menggunakan aplikasiaplikasi tersebut. Malahan kursus ini telah berjaya membuka mata para pensyarah untuk menggunakan teknologi terkini semasa mengajar. Mereka tidak lagi terikat dengan cara tradisional iaitu hanya menggunakan papan putih sahaja ketika proses PdP berlaku.