Pendidikan jarak jauh terbuka (ODL): adaptasi norma baharu dalam pembelajaran dan pengajaran / Rafizah Kechil, Azlina Mohd Mydin and Wan Anisha Wan Mohammad - Kechil, Rafizah; Mohd Mydin, Azlina; Wan Mohammad, Wan Anisha (Unit Penerbitan JSKM, 2020)
Pembelajaran dan Pengajaran (PdP) secara Pendidikan Jarak Jauh Terbuka (Open and Distance Learning, ODL) telah ditawarkan di UiTM sejak tahun 1993 lagi tetapi tidak meyeluruh kepada semua program. Norma baharu disebabkan pandemik COVID-19 telah mengubah lanskap PdP. Hampir semua universiti termasuk UiTM memilih untuk meadaptasi PdP secara ODL untuk hampir semua program yang ditawarkan. Pelbagai rintangan dan cabaran terpaksa ditempuhi oleh pensyarah dan pelajar bagi memastikan ODL ini berjaya dan pelajar tidak tercicir. Artikel ini akan membincangkan perubahan pembelajaran bersemuka bagi subjek Further Differential Equations kepada perlaksanaan ODL bagi menyesuaikan atau beradaptasi dengan norma baharu akibat krisis pandemik COVID-19. Adaptasi norma baharu dalam PdP akan menjadi penggerak kepada pembelajaran ODL di masa hadapan