Tinjauan potensi dan risiko: organisma terubahsuai genetik (GMO) / Siti Aminah Mohammad ... [et al.] - Mohammad, Siti Aminah; Lo, Chor Wai; Jasnie, Farnidah; Andrew, Shirley Arvilla (Universiti Teknologi MARA, Sabah, 2023)
Penularan covid-19 telah memberi kesan kepada sosio ekonomi negara, secara tidak langsung ia telah mengubah landskap ekonomi negara terutamanya yang berkaitan dengan agromakanan. Menurut Laporan Risiko Global 2020 yang diterbitkan oleh Forum Ekonomi Dunia telah melaporkan bahawa pandemik boleh mendatangkan krisis makanan yang mengakibatkan kemerosotan bekalan makanan sehingga ke tahap kritikal. Seiring dengan Dasar Agromakanan Negara 2021-2030 (DAN 2.0) dengan memberi tumpuan khusus terhadap usaha mengukuhkan sekuriti makanan negara melalui pemodenan dan pertanian pintar. Organisma terubahsuai genetik (GMO) dilihat berpotensi dalam membantu mengukuhkan sekuriti makanan secara mampan namun terdapat banyak kontroversi yang berkaitan. Kertas kerja ini akan meninjau pengenalan terhadap teknologi GMO, potensi dan risiko terhadap kehidupan manusia secara umumnya dan akhirnya akan memberi kefahaman terhadap teknologi transgenik.