Pembangunan bakat dan kemahiran dalam fotografi seni keusahawanan / Nuur Farisha Farhah Mohamad and Nadzri Mohd Sharif - Mohamad, Nuur Farisha Farhah; Mohd Sharif, Nadzri (Faculty of Art and Design, 2023)
Seni keusahawanan ini adalah perkara yang rumit dan subjektif. Definisi keusahawanan adalah untuk mencapai hasil yang menguntungkan. Kajian ini telah menimbulkan keraguan dan kurangnya penjelasan yang jelas tentang seni dan keusahawanan dalam kajian sebelumnya. Artis menyatakan bahawa mereka memang pakar dalam bidang seni tetapi mereka kurang dari segi kemahiran dalam perniagaan. Oleh itu, pendidikan dalam seni keusahawanan ini akan memudahkan mereka untuk menerapkan dalam perniagaan mereka. Pengkaji menggunakan kaedah pemerhatian agar dapat meneliti untuk mendapatkan hasil kajian. Berdasarkan objektif yang ingin dicapai adalah untuk mengenal pasti bahawa sesebuah syarikat yang ditadbir oleh individu yang tidak mempunyai latar belakang yang formal dalam bidang fotografi dan seni ini mampu untuk memajukan syarikat dan mendapat tempat di dalam industri Malaysia. Namun, definisi yang jelas tentang keusahawanan dan seni tidak ditemui sehingga sulit untuk memberikan teori yang jelas dalam pendidikan seni keusahawanan. Oleh kerana itu, penelitian ini menemukan bahawa seni dalam fotografi komersial ini sangat penting dan dapat memberikan peluang yang jelas. Sampel dapat diambil bertujuan untuk melakukan pemerhatian terhadap sesebuah syarikat yang menyediakan perkhidmatan servis dalam bidang seni fotografi ini mampu untuk mengatasi masalah yang dihadapi dalam bidang ini. Pemerhatian yang dilakukan adalah memerhatikan cara mereka menguruskan syarikat secara bersistematik walaupun tidak mempunyai latar belakang yang khusus dalam bidang fotografi. Hasil kajian ini dapat memberikan wawasan tentang bagaimana perusahaan fotografi dapat diatur dengan baik dan beroperasi secara efektif.