Inovasi kaedah pembelajaran: perkembangan penggunaan teknologi dalam institusi pendidikan / Mohd Khairulnizam Ramlie ... [et al.] - Ramlie, Mohd Khairulnizam; Rahaman, Ashraf Abdul; Ahmad, Ahmad Khairul Azizi; Abdullah, Muhammad (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2023)
Pembangunan bahan multimedia terus disokong oleh evolusi alat teknologi yang pesat, terutamanya dalam penyediaan bahan multimedia. Bahan multimedia mula digunakan di dalam sistem pendidikan berikutan kelebihan yang ditawarkan dalam meningkatkan motivasi dan emosi dalam pembelajaran pelajar. Setiap revolusi yang dialami oleh bidang pendidikan dilihat seiring dengan perkembangan alat teknologi. Oleh itu, institusi pendidikan perlu lebih berdaya saing dalam penggunaan alat teknologi untuk menghasilkan pelajar dan graduan yang berkualiti. Revolusi pendidikan juga dilihat seiring dengan penggunaan alat teknologi dan penyediaan bahan multimedia. Walau bagaimanapun, penggunaan alat teknologi dalam pendidikan perlu melalui proses-proses tertentu bagi menjamin keberkesanan dan kebolehgunaannya. Penggunaan alat teknologi yang tidak melalui proses penyelidikan dan diuji secara teliti berpotensi untuk mempengaruhi emosi dalam pembelajaran pelajar. Secara khususnya, bagi menjalankan kajian teknologi dalam pendidikan, penyelidik perlu lebih memahami mengenai perkembangan industri pendidikan. Kajian ini menerokai perkara dasar revolusi pendidikan yang berlaku sejak era pendidikan 1.0 hingga era pendidikan 4.0 secara umum.