Pandangan mahasiswa terhadap kesaksamaan gender di kawasan awam: kajian mahasiswa Universitas Islam Negeri Sunan Gunung Djati Bandung / Abdul Wasik, Norhana Ahad and Nurlina - Abdul Wasik, Abdul Wasik; Ahad, Norhana; Nurlina, Nurlina (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), 2022)
Kesaksamaan gender masih menjadi wacana paling berfakta yang dibincangkan dalam kalangan ahli akademik. Bertitik tolak daripada sejarah ketidaksamaan gender sebelum kedatangan Islam, ia semakin banyak disampaikan kepada umum sebagai usaha mengubah paradigma bias gender. Kajian ini bertujuan untuk mendedahkan persepsi mahasiswa UIN Sunan Gunung Djati Bandung terhadap kesaksamaan gender di kawasan awam. Sebagai hamba Allah yang menjadi khalifah di atas muka bumi, lelaki dan wanita sama-sama memainkan peranan untuk mengembangkan potensi diri dalam bidang pendidikan, sosial dan politik. Penglibatan bersama lelaki dan wanita menjadi elemen yang perlu dijaga keseimbangannya untuk memperoleh manfaat.