Inovasi nama samaran dalam kalangan Masyarakat Melayu / Nazima Versay Kudus dan Wan Noorli Razali - Versay Kudus, Nazima; Razali, Wan Noorli (2023)
Nama samaran adalah sejenis bentuk penamaan yang tidak asing dalam kalangan masyarakat Melayu yang digunakan untuk pelbagai sebab. Dahulu nama samaran hadir dalam pembentukan nama pena dan berkisar tentang alam semula jadi (flora, fauna dan keadaan alam), sahsiah dan keperibadian, kepahlawanan, kepimpinan dan kerohanian. Kini, nama samaran digunakan semasa permainan dalam talian dan nama pentas yang banyak dipengaruhi penamaan dalam Bahasa Inggeris dan bahasa serta budaya lain seperti Cina dan Jepun. Perubahan dalam penamaan ini boleh dilihat sebagai satu bentuk perubahan budaya dan pemikiran. Inovasi dalam sistem penamaan ini sedikit sebanyak mempengaruhi jati diri masyarakat Melayu.