Kupasan awal mengenai kebolehpasaran graduan di Malaysia: kualiti graduan, faktor majikan, kurikulum universiti dan kompetensi pendidik / Noor Malinjasari Ali ... [et al.] - Ali, Noor Malinjasari; Mat Salleh, Suzila; Kamaruddin, Kardina; Borhanuddin, Rahayu Izwani; Mohd Noor, Hasmida; Mokhlas, Hasmi (Universiti Teknologi MARA, Sabah, 2021)
Kadar pengangguran yang tinggi telah menimbulkan keresahan di kalangan para graduan di Malaysia. Kadar pengangguran nasional pada 3.3 peratus ini menunjukkan prestasi pasaran buruh negara. Tahap pengangguran tidak hanya mempengaruhi tahap individu; ia juga mempunyai kesan meluas di seluruh sistem ekonomi yang pelbagai lapisan. Kajian ini cenderung untuk mengkaji faktor-faktor yang mempengaruhi kebolehpasaran graduan. Oleh itu, satu cadangan awal bagaimana membendung masalah pengangguran di kalangan graduan telah dikupas melalui empat faktor utama. Empat faktor yang mempengaruhi kebolehpasaran graduan adalah: kualiti graduan, kecekapan pendidik, faktor majikan, dan kurikulum universiti. Oleh itu, kajian ini juga bertujuan untuk mencadangkan satu kerangka konsep mengenai isu kebolehpasaran graduan di Malaysia.