Retorik penceritaan dalam karya Zurinah Hassan melalui buku Kumpulan Puisi Cerita dalam Cerita (2014) / Nor Fazira Mohd Zamri dan Zainatul Shuhaida Abdul Rahman - Mohd Zamri, Nor Fazira; Abdul Rahman, Zainatul Shuhaida (2022)
Esei ini adalah reflektif interpretasi puisi yang dilihat dari segi perspektif retorik penceritaan di dalam Kumpulan Puisi Cerita dalam Cerita (2014). Esei ini dilakukan kerana mendapati kelompongan dalam retorik penceritaan yang kurang digunakan oleh penulis-penulis muda di Malaysia. Retorik penting dalam penulisan karya untuk menghasilkan sebuah karya yang mudah difahami. Esei ilmiah ini menggunakan Teori Retorik Moden oleh Enos dan Brown (1993).