Pembangunan diri: pengurusan emosi diri / Nurhanani Aflizan Mohamad Rusli ... [et al.] - Mohamad Rusli, Nurhanani Aflizan; Mohamed, Wan Normila; Yaakob, Hafisah; Mohd Mahyideen, Jamilah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Emosi didefinisikan sebagai suatu ekspresi perasaan naluri yang kuat seperti sayang, gembira, malu, sedih, takut dan sebagainya. lanya sebuah kehebatan dan kesensitifan perasaan yang selalunya diluahkan dari dalaman kepada tingkah laku tertentu atau cara kita menyampaikan perasaan. Dalam istilah psikologi, emosi merupakan bahasa dalaman seseorang yang berkait rapat dengan tindak balas (fizikal) daripada sensitiviti perasaan dalaman dan luaran (pergaulan sosial). la adalah suatu pergerakan dalam minda yang dikeluarkan oleh pengaruh luaran. Minda adalah pasif dan sentiasa menerima semua yang terlintas untuk mempengaruhinya. Apabila minda tersebut bangkit untuk menunjukkan apa yang dirasainya, maka itulah yang dimaksudkan sebagai emosi.