Media sosial: TikTok dan perniagaan anda / Nooraza Tukiran and Maziah Mohamed Arif - Tukiran, Nooraza; Mohamed Arif, Maziah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Tiktok adalah aplikasi di mana kita dapat memuat naik video pendek dan panjang dengan tempoh masa tidak lebih dari 1 minit. la merupakan perkhidmatan rangkaian social perkongsian China dimiliki oleh ByteDance. TikTok juga sebenarnya dikenali sebagai Douyin yang bermaksud video pendek vibrato. Aplikasi ini dilancarkan pada September 2016 oleh Zhang Yimin. la digunakan untuk membuat tarian pendek, lip-sync, komedi, dan video bakat. bagi transaksi penerimaan dan pembayaran wang dalam matawang asing. Walaupun diwujudkan pada tahun 2016 di China, ia menjadi terkenal dan digilai ramai pada tahun 2017 ketika dilancarkan di pasaran antarabangsa. la menjadi aplikasi yang paling banyak dimuat turun di berbagai negara di dunia, mencapai lebih dari 2 billion muat turun pada tahun 2020, dengan liputan lebih dari 75 jenis bahasa.