Cabaran, peluang dan ruang dalam Pilihan Raya Umum ke-13: satu penilaian terhadap parti-parti yang bertanding / Mujibu Abd Muis, Badrul Mohamed dan Jazimin Zakaria - Abd Muis, Mujibu; Mohamed, Badrul; Zakaria, Jazimin (2012)
PRU 13 semakin hampir kepada semua parti-parti bertanding. Walaupun Perdana Menteri masih berahsia dan berteka teki akan tarikh sebenar PRU tersebut, tanda-tanda bahawa ianya semakin hampir kuat kelihatan. Antaranya Konvensen BN 2010 dan pertemuan tertutup Datuk Seri Najib dengan kesemua Ahli-ahli Parlimen BN baru-baru ini memberikan indikasi tersebut. Dalam masa yang sama, pengumuman kesiap siagaan Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) turut memberi indikasi bahawa pilihan paya akan sedia untuk dilangsungkan pada bila-bila masa sahaja. Dipihak BN, mereka kembali bersemangat setelah kembali memenangi beberapa pilihan raya kecil ditambah dengan momentum perubahan yang di bawa oleh Datuk Seri Najib. Di pihak Pakatan Rakyat pula, mereka akan kembali diuji sebagai kerajaan yang memerintah berbanding sebagai pembangkang sebelumnya. PRU 13 dijangka akan menjadi satu pilihan raya yang sengit dan terbuka apabila kedua-dua parti mempunyai peluang yang seimbang. Persoalannya sejauh mana strategi yang disusun akan selari dengan isu yang dibawa nanti akan diterima rakyat. Artikel ini cuba membincangkan secara ringkas apakah peluang, ruang dan cabaran kepada BN mahupun Pakatan Rakyat dalam PRU 13 nanti. Ia akan cuba menganalisis berdasarkan beberapa isu-isu utama yang berlaku sepanjang 2008-2010.