Persepsi belia terhadap kualiti hidup, program pembangunan belia, dan pimpinan kerajaan negeri Terengganu / Norudin Mansor ... [et al.] - Mansor, Norudin; Wan Muda, Wan Abdul Manan; Che Hamid, Azemi; Che Mohd. Razali, Che Hamdan (2013)
Golongan muda merupakan kumpulan sasaran utama yang didapati mampu mempegaruhi kedudukan jentera pentadbiran dan pemerintahan negara. Kajian ini disasarkan untuk menilai penerimaan golongan muda terhadap kerajaan negeri Terengganu berasaskan beberapa pembolehubah-pembolehubah terpilih merangkumi program pembangunan belia, kualiti hidup, dan beberapa isu semasa. Seramai 5360 responden telah ditemubual di lapan kawasan Parlimen negeri Terengganu berpandukan soalselidik yang ditadbir secara bersemuka. Pemilihan samplel dijalankan dengan menggunakan kaedah persampelan kuota yang diperincikan elemennya secara terpilih (purposive). Secara keseluruhannya dapatan kajian menunjukkan penerimaan golongan muda berada pada tahap sederhana.