Sikap pelajar terhadap pembelajaran bahasa Arab di IPTA / Azman Che Mat - Che Mat, Azman (2013)
Pada masa kini bahasa Arab secara meluas dipelajari baik pada peringkat sekolah mahupun peringkat Institut Pengajian Tinggi (IPT). Oleh yang sedemikian makalah ini ditulis untuk melihat aspek-aspek yang menyebabkan pemilihan bahasa Arab sebagai bahasa asing ketiga oleh pelajar. Pendekatan perbandingan digunakan sebagai kaedah kajian kerana kajian ini ingin meninjau apakah mungkin wujud persamaan mahupun perbezaan daripada populasi yang berbeza, iaitu dari Universiti Teknologi MARA (UiTM) Terengganu dan Universiti Sultan Zainal Abidin (UnisZA). Sampel kajian terdiri daripada pelajar yang mengambil kursus program diploma. Kajian ini menggunakan instrumen soal selidik untuk mendapatkan data. Dapatan kajian menunjukkan terdapat banyak persamaan berbanding dengan perbezaan. Kajian ini juga telah mengemukakan beberapa penemuan yang menunjukkan ada permasalahan motivasi dan sikap yang perlu ditangani oleh pengajar-pengajar bahasa Arab di peringkat IPT. Seterusnya, beberapa saranan telah dicadangkan untuk mengatasi permasalahan ini.