Gangguan seksual dalam kalangan pekerja industri hospitaliti di Malaysia / Siti Rapidah Omar Ali and Nur Shafini Mohd Said - Omar Ali, Siti Rapidah; Mohd Said, Nur Shafini (2014)
Pada masa kini, masalah gangguan seksual di tempat kerja diiktiraf sebagai satu isu yang serius dan boleh dianggap sebagai ancaman pekerjaan dan melanggar hak asasi manusia. Walaupun kebanyakan kajian mengenai gangguan seksual telah dijalankan di barat, tingkah laku itu telah lama dikesan oleh banyak pihak di Malaysia juga. Kebanyakan kajian menunjukkan bahawa industri hospitaliti lebih cenderung mempunyai masalah gangguan seksual daripada industri-industri lain kerana sifat pekerjaan di hotel itu sendiri. Industri hospitaliti mungkin terdedah kepada gangguan seksual kerana ciri-ciri pekerjaan seperti waktu kerja yang panjang dan luar biasa, interaksi antara individu dalam perkhidmatan penghantaran dan keperluan untuk memuaskan hati tetamu. Kajian ini dijalankan untuk mendapatkan pemahaman tentang isu gangguan seksual dalam industri hospitaliti di Malaysia. Secara khususnya, objektif kajian ini adalah untuk mengkaji jenis gangguan seksual yang dialami oleh pekerja dalam industri hospitaliti serta kesan gangguan seksual terhadap mangsa-mangsa selain untuk mengenal pasti faktor-faktor risiko yang menyumbang kepada perbuatan itu. Alat pengumpulan data utama dalam kajian ini ialah penggunaan soal selidik tadbir sendiri yang telah diubahsuai hasil rekaan DEOC Pasukan Petugas Diskriminasi dan Gangguan Seksual, Amerika Syarikat. Soal selidik ini terdiri daripada empat bahagian yang mengenalpasti bentuk gangguan seksual yang dialami dan kesan-kesan gangguan seksual kepada responden. Faktor-faktor risiko yang menyumbang kepada gangguan seksual juga telah dikenal pasti. Sebanyak 260 borang soal selidik telah diedarkan kepada pekerja lelaki dan wanita yang bekerja di pelbagai hotel dan resort di Terengganu. Responden kajian ini dipilih menggunakan teknik persampelan kuota. Data dianalisis secara statistik deskriptif menggunakan min, kekerapan dan peratusan.