Kajian kebisingan enjin kapal terbang terhadap kesihatan mental dan prestasi belajar mahasiswa di Universiti Malaysia Kelantan / Yohan Kurniawan, Noor Raihani Zainol and Nursalihah Ahmad Raston - Kurniawan, Yohan; Zainol, Noor Raihani; Ahmad Raston, Nursalihah (2014)
Bunyi bising yang dihasilkan oleh enjin kapal terbang memberi kesan kepada manusia dari segi mental dan fizikal apabila mereka terdedah kepadanya secara berterusan. Salah satu permasalahan yang berlaku berkaitan dengan lokasi Universiti Malaysia Kelantan (UMK) adalah bunyi bising semasa pendaratan dan perlepasan kapal terbang. Kajian yang dijalankan bertujuan untuk mengetahui dan memahami kesan bunyi bising yang dihasilkan oleh enjin kapal terbang terhadap kesihatan mental dan prestasi pembelajaran. Mahasiswa. Kajian ini merupakan kajian survey yang dijalankan kepada seramai 101 mahasiswa UMK yang pernah menginap di asrama kampus Taman Bendahara lebih kurang selama satu tahun. Pemilihan asrama UMK Taman Bendahara adalah kerana kedudukannya yang rapat dengan landasan lapangan terbang Sultan Ismail Petra Kota Bharu, Kelantan. Pembolehubah kajian ini adalah kesan bunyi bising enjin kapal terbang (pembolehubah bebas) kepada kesihatan mental dan prestasi pembelajaran (pembolehubah bersandar). Hasil kajian ini menunjukkan bahawa kebisingan enjin kapal terbang memberi kesan yang signifikan kepada kesihatan mental sehingga menjejaskan kesejahteraan hidup mahasiswa. Akan tetapi ia nya tidak memberi kesan kepada prestasi belajar mereka. Implikasi kajian adalah memberi maklumat kepada pengurusan universiti untuk mengambil langkah-langkah bagi mengurangkan impak bunyi bising daripada enjin kapal terbang kepada warga kampus.