Kajian hubungan etnik dalam kalangan remaja Muslim / Halipah Hamzah - Hamzah, Halipah (2016)
Malaysia sering dikaitkan dengan kebijaksanaan dalam pengurusan keharmonian kaum. Ini kerana rakyat Malaysia hidup secara aman harmoni meskipun masyarakat di negara ini terdiri daripada lebih 70 kumpulan etnik dengan tiga kaum majoriti. Kajian-kajian emperikal berkaitan hubungan etnik di Malaysia mendapati bahawa masyarakat pelbagai kaum ini lebih selesa berada dalam kelompok etnik masing-masing. Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti tahap hubungan etnik dalam kalangan remaja Muslim. Metodologi yang digunakan adalah kajian melalui soal selidik. Data yang diperolehi dianalisis dan dibentangkan dalam bentuk peratusan melalui carta pai. Seramai 330 orang responden terlibat dalam kajian ini. Kebanyakan responden mempunyai tahap hubungan etnik yang baik dengan melibatkan hubungan dengan pelbagai kaum dan bangsa. Namun, masih terdapat segelintir remaja Muslim yang hanya menjalin hubungan dengan rakan sesama agama sahaja atas alasan saling memahami kerana persamaan agama. Hasil dapatan kajian menunjukkan bahawa tahap hubungan etnik dalam kalangan remaja Muslim memuaskan namun masih belum sepenuhnya menepati kehendak syariat Islam yang mengarahkan hubungan etnik antara umat manusia perlu dijalin tanpa mengira agama, bangsa atau keturunan. Justeru, semua pihak memainkan peranan penting sama ada kerajaan, masyarakat, mahupun individu itu sendiri dalam memastikan hubungan etnik terjalin secara harmonis ke arah mewujudkan perpaduan kaum.