Pencirian struktur trigliserida dari daun Pandanus pygmaues / Mohd Sharil Ahmad ... [et al.] - Ahmad, Mohd Sharil; Armayni, Ummu Amirah; Md Yusof, Nuruljannah; Mohsin, Hannis Fadzillah; Abdul Wahab, Ibtisam (2016)
Sebatian asid lemak boleh didapati secara semulajadi. Sumber untuk molekul ini merangkumi pelbagai jenis bahagian tumbuhan, termasuklah biji, buah, daun, dahan and batang pokok. Kertas kerja ini membincangkan sejenis pohon bernama Pandanus pygmaues (dari keluarga Pandanaceae). Spesies ini dikenali kerana mempunyai prospek yang cemerlang sebagai pokok landskap. Kebanyakan eksplorasi di dalam bidang farmakologi dan biokimia tertumpu kepada Pandanus amaryllifolius, yang lazimnya dikenali sebagai pandan wangi, kerana daunnya mengeluarkan aroma. Sehubungan itu, kajian ini dilakukan untuk mengkaji fitokimia ekstrak dari Pandanus pygmaues, secara khusus. Melalui kajian literatur, sebatian yang diasingkan dari keluarga pokok pandan termasuklah alkaloid pandan dan sebatian fenolik. Di dalam metodologi, proses pengasingan ekstrak organik daun Pandanus pygmaues, yang melibatkan kromatografi gel silika, telah menghasilkan satu trigliserida. Pencirian struktur kimia sebatian ini dapat dijelaskan melalui analisis keputusan eksperimen spektroskopi. Hasil kajian ini juga selari dengan laporan yang diperolehi dari kajian literatur. Kesimpulannya, sampel Pandanus pygmaues untuk penyelidikan ini, terdiri daripada terbitan asid lemak, yang mengandungi gliserol sebagai rantai karbon utama, di mana asid linoleik telah dapat dikenalpasti sebagai lemak politaktepu yang utama.