Analisis asal kata b-r-k ( ر ب ك ) dan derivasinya dalam syair Imām Al-Jazūli Al-Ḥasani / Muhammad Irfan Mhd Rusdi and Aula Nabilah Janudin - Mhd Rusdi, Muhammad Irfan; Janudin, Aula Nabilah (Universiti Teknologi MARA, 2023)
Kajian ini membincangkan asal kata b-r-k ( ر ب ك ) dan kata derivasinya dalam syair Imām Al-Jazūli Al-Ḥasani yang dianalisis menggunakan pendekatan analisis wacana. Tujuan analisis adalah untuk mengetahui fungsi atau makna derivasi dalam perenggan. Kajian diterhadkan kepada syair Imam Al-Jazūli daripada kitab Dalā'il al-Khayrāt. Persoalan dalam kajian ini ialah: 1) Apakah derivasi kata "b-r-k" dalam syair Imām Al-Jazūli Al-Ḥasani? 2) Apakah maksud asal kata "b-r-k" dan derivasinya dalam syair Imām Al-Jazūli Al-Ḥasani? Kajian menggunakan kaedah deskriptif kualitatif. Pengkaji menghuraikan maksud "b-r-k" dan terbitannya bagi ahli bahasa, kemudian mengklasifikasikan makna yang berbeza bagi semua kata dalam buku yang dipilih. Dapatan menunjukkan bahawa terdapat 4 jenis derivasi mengikut pola dasarnya, iaitu : 1) Derivasi b-r-k atas wazan لعاف, 2) Derivasi b-r-k atas wazan فت لعا , 3) Derivasi b-r-k atas wazan ةلعف, 4) Derivasi b-r-k atas wazan لعافم.