Pengurusan statistik perpustakaan UiTM diuruskan secara manual dan tidak efektif - Shukri, Laily Hafidzun; Mohamad Hashim, Azura; Shamsul Yuzli, Ummi Halimatunssaadiyya; Muhamad, Nik Nurshihah; Salleh Udin, Remie; Abdul Karim, Mohd Hazri; Md Hassan, Zuraidah (2022)
Proses pengurusan statistik yang tidak efektif disebabkan tiada keseragaman dalam pengurusan statistik perpustakaan UiTM. Pengumpulan statistik perlu dibuat secara manual untuk 39 buah cawangan perpustakaan UiTM. Integriti statistik yang diragui kerana tiada pengesahan data daripada kumpulan pengurusan perpustakaan. Penyediaan analisa dan laporan disediakan secara manual. Akses dan rujukan statistik manual mengambil masa kerana perlu dibuat permohonan terlebih dahulu. Kos pengurusan statistik yang tinggi (storan, cetakan, ruang simpanan fizikal). Tiada kepakaran dalam penyediaan statistik