Ceramah: merdeka dunia, merdeka akhirat / Sazlina Saleh - Saleh, Sazlina (Perpustakaan Tengku Anis, 2022)
Bersempena dengan bulan Kemerdekaan yang ke-65 kali ini, Perpustakaan Tengku Anis (PTA) UiTM Cawangan Kelantan Kampus Machang telah menganjurkan satu ceramah yang bertajuk Merdeka Dunia, Merdeka Akhirat pada 8 Ogos 2022 (Khamis). Ceramah ini berlangsung selama 1 jam bermula pada jam 9:00 pagi hingga 10:00 pagi melalui platform atas talian Cisco Webex. Antara intipati yang dapat dikupaskan daripada ceramah tersebut ialah merdeka daripada cinta dunia & akhirat, merdeka menikmati kehidupan yang sesuai dengan fitrah kejadian manusia, merdeka daripada penjajahan ideologi serta merdeka daripada pengaruh sikap & akhlak yang buruk. Ceramah ini mendapatkan maklum balas dan komen yang positif daripada semua yang hadir sekaligus dapat menyokong kepada SDG 17 iaitu "Partnerships goals" . Pihak PTA mengucapkan terima kasih kepada semua yang hadir, sudi meluangkan masa dan sentiasa menyokong program-program yang dianjurkan oleh PTA.