Buku segera sukar dikesan - Md. Zen, Norashamti; Mohamed, Ahamad Zuber; Idris, Norshidah; Ismail, Siti Zaleha; Yahaya, Roslina; Joned, Manaf; Syed Noh, Syed Razak; Khabib, Noriah; Mokhlas, Siti Norliza; Mohammad Arbaee, Nur Elina (2005)
Bahagian Pembangunan Sumber Ilmu (PSI) sering kali menerima permintaan buku yang sedang diproses berstatus 'final processing' secara 'ad hoc' dari kakitangan akademik dan bukan akademik. Buku-buku tersebut akan diproses oleh tujuh kumpulan iaitu kumpulan A hingga kumpulan G. Contoh kumpulan A memproses buku-buku yang telah dicadangkan oleh pensyarah dari Fakulti Perubatan, Sains Gunaan, Farmasi, Sains Kesihatan. Kumpulan-kumpulan ini diwujudkan bagi mewakili fakulti-fakulti yang ada di dalam UiTM. Buku-buku baru yang sedang diproses, menggunakan sistem 'data bridging', Dimana 'Data Bridging' merupakan utiliti yang menyokong sepenuhnya tugas pencarian dan pemindahan rekod bibliografik dari pengkalan data luar ke dalam sistem ilmu. Akibat dari penggunaan sistem 'data bridging' buku-buku ini, akan diasingkan mengikut data pengkatalogan asal (original cataloging) dan buku yang mempunyai data yang lengkap atau copy cataloging.