Pelajar sering menyalahgunakan PC OPAC - Jaafar, Ahmad Nazri; Ahmad, Abd. Ghani; Mohd Salleh, Abdul Hamid; Yahaya, Mohd Yazid; Mohamad, Rosli; Zainal Abidin, Mohd Zaidan; Hamzah, Hazani; Sulaiman, Muhd Azmir (2005)
PC OPAC adalah merupakan PC yang digunakan oleh pengguna untuk mencari maklumat bahan-bahan yang terdapat diperpustakaan. Selain dari itu, pengguna juga boleh menggunakan OPAC untuk mendapat status pinjaman, membuat tempahan, maklumat denda, menghantar dan menerima e-mail (dalam sistem ILMU) serta mendapat maklumat mengenai perpustakaan. Sesiao dengan penggunaan sistem automasi di perpustakaan, penggunaan OPAC adalah lebih komprehensif jika dibandingkan dengan penggunaan kad katalog yang tidak lagi digunakan kini.