Aplikasi helaian data keselamatan - Kamalludin, Khairuniza; Zainal Abidin, Siti Aimi Sarah; Che Deraman, Jamal Abdul Nasser; Amsrek, Muhammad Hishamudin; Mardi, Siti Marhani; Omar, Rohani; Radzi, Muhammad Zulhairy; Ismail, Mohd Khairul Amri; Ak Yunos, Dk Suhana (2023)
Helaian Data Keselamatan atau Safety Data Sheet (SDS) adalah maklumat lengkap dan terperinci berkenaan sesuatu bahan atau bahan kimia (From cradle to grave) yang wajib dirujuk sepanjang menjalankan ujikaji di makmal. Walaubagaimanapun, masalah seperti masa pencarian salinan keras yang LAMA, terdapat hanya SATU salinan SDS dalam fail, di setiap makmal, menjadikan ianya sukar dirujuk oleh RAMAI pelajar pada satu masa. Ia juga melibatkan KOS cetakan untuk menyediakan salinan bagi 60 makmal di FSG.