Kelangsungan galeri seni komersil di Malaysia:1960-1990/ Mohd Jamil Mat Isa - Mat Isa, Mohd Jamil (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2023)
Galeri seni komersil berperanan penting dalam proses perkembangan seni lukis negara melalui pelbagai aktiviti yang dianjurkan. Informasi dan data berkaitan dengan galeri seni komersil amatlah terhad terutamanya dalam bentuk penulisan ilmiah. Objektif kajian ini adalah untuk mengesan dan dokumentasikan secara kronologi penubuhan galeri seni komersil dan kegiatan yang telah dianjurkan dari era 1960an dan 1990an. Ianya merupakan faktor penyumbang kepada proses perkembangan seni lukis tempatan. Kaedah pengumpulan maklumat melalui pelbagai bahan penerbitan seperti keratan akhbar, buku, majalah dan katalog telah dijalankan. Bermula dengan empat buah galeri diera 1960an, ianya semakin berkembang. Terdapat beberapa galeri yang diusahakan oleh pelukis sendiri dan individu yang melihat industri ini berpotensi untuk maju. Usia perniagaan turut memperngaruhi landskap seni lukis tempatan. Terdapat beberapa galeri komersil yang kurang dari lima tahun pengoperasiannya. Kuala Lumpur masih menjadi lokasi pilihan pengusaha dan terdapat beberapa galeri komersil beroperasi di sekitar Lembah Kelang, Melaka dan Pulau Pinang. Sepanjang empat dekat terdapat 38 galeri seni komersil dikesan beroperasi dalam negara.