29 Julai 1972 : Perasmian Perpustakaan Tun Abdul Razak (PTAR) / Jabatan Arkib Universiti - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2023)
Pada 29 Julai 1972 telah diadakan upacara perasmian Perpustakaan Tun Abdul Razak yang telah disempurnakan oleh Perdana Menteri Malaysia Kedua iaitu YAB Tun Haji Abdul Razak bin Dato' Hussein. Nama Perpustakaan Tun Abdul Razak (PTAR) diberi bersempena dengan nama Perdana Menteri Malaysia tersebbut.