26 Ogos 1999 : Pengisytiharan Institut Teknologi MARA ke Universiti Teknologi MARA / Jabatan Arkib Universiti - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2023)
Pada 26 Ogos 1999, YAB Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad telah mengumumkan pertukaran nama Institut Teknologi MARA (ITM) kepada Universiti Teknologi MARA (UiTM) dalam Perhimpunan Perdana Siswazah Institut Teknologi MARA bersama Perdana Menteri yang dihadiri seramai 15,000 orang pelajar, staf dan alumni di Stadium Malawati, Shah Alam. Pengisytiharan ini adalah satu pengiktirafan yang terlalu bernilai dan satu perjuangan yang telah lama tertangguh sejak tahun 1974 lagi.