Pembangunan diri: berniaga di usia persaraan? / Maziah Mohamed Airf and Nooraza Tukiran - Mohamed Airf, Maziah; Tukiran, Nooraza (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Dalam setahun dua kebelakangan ini, kita acap kali terlihat di lembaran berita ramainya pekerja, khususnya penjawat awam yang bersara awal dan menceburi bidang perniagaan. Persoalannya ialah adakah tindakan ini wajar? Persoalan ini dikupas secara umum dari segi kelebihan dan kekurangan, dan juga persiapan berniaga di usia lanjut. Pastinya tidak mustahil bagi seseorang untuk memulakan perniagaan di usia lanjut. Banyak pengusaha yang berjaya memulai atau mengelola perniagaan di usia yang lebih tua. Contohnya Raymond Kroc mengasaskan McDonald's pada usia 52 tahun. John Pemberton memulakan bisnes Coca-Cola tatkala berusia 55 tahun. Manakala, Colonel Harland David Sanders mengasaskan KFC pada usia 66 tahun. Namun, ada beberapa perkara yang perlu diberi pertimbangan. Pada usia yang lebih tua, agak sukar untuk memulakan perniagaan dari awal. Ini adalah kerana risiko kewangan dan kesukaran bagi mendapatkan potensi pelabur dalam memulakan perniagaan yang baru. Namun, berbekalkan pengalaman hidup dan pengetahuan yang telah terkumpul selama bertahun-tahun dapat membantu untuk mengenalpasti peluang perniagaan dengan bijak dan tepat.