Pengurusan Bahan Arkib Universiti - Mohd Redzuan, Rapeah; Mohamad, Ahmad Amiri; Abu Kassim, Noor Hayati; Mohamad Nor, Azniza; Abdul Rahman, Muhammad Azrul Nizam; Abdul Rahman, Abdul Razak (2023)
Bahan Arkib Universiti merupakan rekod penting Universiti yang mempunyai nilai sejarah. Terdiri daripada 15 rekod penting universiti. Bahan Arkib Universiti yang dimuatnaik ke dalam sistem AMS adalah mengikut jenis bahan seperti digariskan dalam Dasar Pengurusan Rekod Universiti Teknologi MARA. Pengurusan bahan arkib universiti bagi penyimpanan, pemeliharaan dan pemuliharaanbagi tujuan rujukan dan penyelidikan warga universiti serta pihak berkepentingan. Mengumpul dan meningkatkan koleksi bahan arkib merangkumi 15 rekod penting universiti. Memelihara bahan arkib dengan melaksanakan proses pengenyahan bendasing, pengimbasan bahan dan pengurusan gedung yang sistematik. Memberi perkhidmatan rujukan dan akses untuk bahan arkib.